Höllviken, Vellinge & Skåne

Skåneprofilen: Zlatan

En av Skånes allra största profiler är fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović. Han har valts till Sveriges bästa fotbollsspelare tio gånger och han är den enda som vunnit utmärkelsen fler än två gånger. Många anser att han är den bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna. Zlatan inledde proffskarriären i Malmö men efter det har han spelat i ett stort antal europeiska storklubbar – däribland Ajax, Juventus, Inter, Barcelona och PSG. Med Inter lyckades Zlatan vinna tre italienska mästerskap i rad. succén fortsätter för Zlatan och nu spelar han i det engelska storlaget Manchester United.Skåneprofilen Zlatan 2

Sveriges bästa fotbollsspelare

Zlatan föddes i Malmö 1981 till en bosnisk far och en kroatisk mor. Han växte upp i fattiga förhållanden och ibland fanns det inte ens pengar till mat. Han började spela fotboll i tioårsåldern i FBK Balkan, ett lag som mestadels bestod av spelare med invandrarbakgrund. När han var 14 började han spela i Malmö FF:s juniorlag. Sin seniordebut gjorde han i en ligamatch 1999. Det blev omedelbart uppenbart att Zlatan hade stora fotbollstalanger. Två år senare såldes han till holländska Ajax för 82,5 miljoner kronor, vilket är den största summa som någonsin har betalats för en spelare i Allsvenskan. Han fick tränaren Ronald Koemans förtroende och en bestående plats i startelvan. Zlatan debuterade i Champions League och tillsammans med Ajax vann han två holländska mästerskap och den holländska cupen. Den holländska ligan har alltid varit intressant, inte minst som spelobjekt. spela på megalotto.com om du är intresserad av spel och lotterier.

2004 bar det av till en framgångsrik vistelse i Italien. Zlatan började med att spela två säsonger i Juventus och blev bland annat utsedd till den bästa utländska spelaren i Serie A. Efter Juventus såldes han till Inter. Säsongerna med Inter brukar ofta betraktas som toppen av Zlatans lysande fotbollskarriär. Tillsammans med laget vann han tre italienska mästerskap och gjorde hela 88 mål. 2009 köptes han av spanska storlaget Barcelona. Han inledde säsongen starkt men framåt våren misslyckades han med målgörandet och det började spekuleras om att Barcelona skulle sälja honom. Zlatan skrev kontrakt med Milan och flyttade tillbaka till Italien. I Italien klarade han sig bra och Milan vann sitt första italienska mästerskap på sju år. 2012 köptes Zlatan av franska PSG där han vann fyra franska mästerskap. Sommaren 2016 såldes han till Manchester United och fick en utmärkt start. Zlatan gjorde två mål mot Southampton i öppningsmatchen. Trots att han närmar sig 35 är han fortfarande en lysande fotbollsspelare och en stolthet för Skåne och Sverige.