Höllviken, Vellinge & Skåne

Kända skåningar

Skåne är vårt lands sydligaste landskap med många öppna fält som gör regionen till en rik byggd. Många välkända ansikten har koppling till landskapet, antingen som infödda skåningar eller som inflyttade. Storstaden Malmö lockar både med sin charm, avslappnade attityd och med närheten till Danmark och vidare ut till kontinenten. Här föddes skådespelaren, komikern och revymakaren Nils Poppe den 31 maj 1908 i S:t Pauli församling. I många år drev han den vackra Fredriksdalsteatern i Helsingborg, som numera drivs vidare av kollegan och skåningen Eva Rydberg. Varje sommar sätts en ny föreställning upp, där välkända och etablerade skådespelare underhåller publiken.

iStock_000034614506_MediumMånga musiker är skåningar

Många av våra största och mest folkkära artister kommer från eller har bott i Skåne under en lång tid. På 90-talet var The Cardigans på alla musikälskares läppar och hade stora framgångar med låtar som Lovefool och My favorite game. Under flera år var gruppens bostadsort Malmö. En annan mycket känd musikartist som kommer från Malmö och som gärna även sjunger om staden i sina låtar är Timbuktu eller Jason Diakité som är hans riktiga namn. Varför inte göra en låtlista med bara artister från Skåne? Ta en joggingtur eller sätt dig på balkongen och njut av musiken. höj stämningen med snygga utemöbler, kanske får du inspiration till att skriva egen musik? Men det är inte bara inom musikscenen som skåningarna har profilerat sig. Komikern Johan Glans är född i Eslöv och har ofta samarbetat med kompisen och komikerkollegan David Batra från Lund. En annan lundakomiker är Nour El Refai som både varit programledare för Melodifestivalen och för Morgonpasset i p3.

Den störste inom fotboll

En av de mest välkända svenskarna, både här i landet och i resten av världen är utan tvekan Zlatan Ibrahimovic. Han föddes 3 oktober 1981 i Västra Skrävlinge församling i Malmö och växte upp i stadsdelen Rosengård. Under sin karriär har han spelat i flera av Europas storklubbar som Juventus, Barcelona och Milan. Mellan 2012 och maj 2016 spelade han i PSG i Paris och Zlatan är fortfarande aktuell för spel på toppnivå. Även på damsidan finns skånska talanger inom fotbollsvärlden. Målvakten Caroline Jönsson har precis som Zlatan spelat i Malmö FF. Hon har både ett VM- och ett EM-silver på meritlistan och har deltagit vid två OS, där Sverige slutade på sjätte respektive fjärde plats. Vilka andra kändisar finns det från Skåne? Ja, en hel del inom alla kategorier. Hans Alfredsson, ena halvan av Hasse&Tage, ett begrepp som fortfarande lever trots att duon inte har varit verksamma sedan Tage Danielssons död på mitten av 80-talet. Alfredsson har dock fortsatt och är en stor och omtyckt underhållare. Robin Paulsson, Sanna Nielsen, Måns Zelmerlöw, Frans Jeppsson-Wall är alla unga, skåningar och har lovande framtidsutsikter.