Okategoriserade

Gör ett besök i Skåne

Många av oss svenskar är glada för att resa söderut på sommaren, och även vintern för den delen. Vi besöker gärna varma länder som Spanien, Egypten eller Thailand för att få lite mer sol än vad vi är vana vid här hemma i vårt avlånga land.

Men för merparten av den svenska befolkningen skulle ju faktiskt vårt sydligaste landskap Skåne räknas som en resa söderut.

En del av vår befolkning vill ju gärna gräva bort Skåne eller skänka Skåne till Danmark. Oavsett om det är allvar eller med glimten i ögat, så finns det faktiskt mycket i Skåne som vi svenskar kan njuta av. Och hur skulle det svenska fotbollslandslaget ha lyckats utan spelare som Henrik Larsson, Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic? Inte skulle vi vilja att de spelade på andra sidan Öresund i rödvit matchdräkt.

Som ovan nämnt finns det mycket att se i Skåne, och har du inte gjort ett allvarligt försök att utforska landskapet så bör man verkligen ta sig tiden och ge Skåne en chans. Man kommer med största sannolikhet inte att ångra sig. Om pengarna inte räcker till för att resa så kan du öppna ett isk konto som är väldigt förmånligt samt kan ge bra avkastning.

I denna artikel kommer vi även ge dig lite extra inspiration till varför du borde besöka Skåne.

Vad kan man hitta på när man besöker Skåne?

Det finns fin natur i Skåne och är man glad för naturen bör man vandra Skåneleden, eller åtminstone delar av den. Skåneleden är drygt 125 mil lång och erbjuder över 100 etapper som du kan vandra samtidigt som du njuter av den omväxlande naturen i Skåne.

För dem som är historieintresserade kan man välja att besöka sevärdheter som exempelvis Ales stenar. De är belägna på Österlen (sydöstra delen av Skåne), mer exakt vid byn Kåseberga. Ales stenar är en fornlämning bestående av 59 stenar som antas vara från vendeltiden. En annan plats med lång historia är citadellet i Landskrona som byggdes redan på 1500-talet.

Om man är intresserad av byggnader så kan Skåne även stoltsera med ett par fina sådana. Det relativt nybyggda Turning Torso är Nordens högsta skyskrapa. Byggnaden är drygt 190 meter hög och används mestadels som bostadshus. I utkanten av Helsingborg hittar man Sofiero slott och dess fina slottsträdgård. Slottsträdgården är väldigt fin att strosa runt i och ofta står den värd för utställningar eller andra evenemang.

Vill man se en mäktig domkyrka, då ska man bege sig till Lund. Kyrkan är 55 meter hög och öppnades redan på 1100-talet och är Sveriges mest besökta kyrka.

Så det finns en hel del att göra om man bestämmer sig för att besöka Skåne. Det finns dessutom något för alla smaker.