Okategoriserade

Fotevikens museum

I sydvästra Skåne i den idylliska orten Höllviken hittar man Fotevikens museum. Ett levande museum formad som en vikingaby i en härlig naturomgivning där aktiviteterna sjuder om dagarna och innevånarna lever som på vikingatiden. Frivilliga bor i byn och håller den levande genom att använda de kläder, verktyg och utrustning som fanns på vikingatiden. De utövar olika hantverk, tillverkar det som behövs i byn och lagar även maten på dåtida manér. Det går alldeles utmärkt att anmäla sig som volontär om man vill prova på att leva i byn under en period.

Aktiviteter på Fotevikens museum

I Fotevikens vikingaby händer det alltid något och några återkommande event är vikingamarknaden där man visar genom praktiskt utförande hur man tillverkar saker av smide, färgar tyger och hur man lagar vikingamat och mycket mer. På marknaden säljs allt som tillverkas i byn under året. Uppvisningar och tävlingar hör en marknad till och här återges olika historiska händelser som utspelade sig under vikingatiden. Om man vill hitta på alternativa aktiviteter kan man få prova på att köra hundspann. går det att träna och köra med ett hundspann i Skåne? Absolut och intresset för hundspannskörning ökar i landet med många intresserade hundägare som vill böja med detta.

Skolklasser besöker byn

Att få ta del av vad som hände under vikingatiden genom att besöka Fotavikens museum är både intressant och lärorikt på det sättet att man ser vad som händer och hur man levde på den tiden. Man får en helt annan bild genom att faktiskt få uppleva det istället för att läsa en bok. Fotavikens museum välkomnar skolklasser på besök där man har olika aktiviteter speciellt utformade för skolklasser. Genom att visa filmer, gå med eleverna runt byn och ge information om hur vikingalivet kunde vara och det finns även möjlighet att delta i Vikingakämpen med lekar som baserar sig i livet i byn.